.     Print this page


Novosti

11.10.2017

Nastavak aktivnosti SMH-IS u 3.MAJ-u


Održana sjednica povjerenika Koordinacije SMH-IS 3.MAJ

Nakon što je radnički predstavnik u NO, Juraj Šoljić, podnio neopozivu ostavku u NO 3.MAJ Brodogradilište d.d. obrazlažući svoj čin kao vapaj za brodogradilište, pritom naglasivši da se ne slaže s ovakvim vođenjem društva i tokom novca, pritom tražeći da 3.MAJ mora imati punu zaposlenost u svim fazama proizvodnje jer je ona jedini jamac opstojnosti brodogradilišta. Posebno naglasivši da investicije u restrukturiranju nisu na onoj razini kojoj bi trebale biti, a kašnjenje gradnji i ne naručivanje materijala ugrožava normalno funkcioniranje Brodogradilišta koje je još uvijek pod nadzorom Ministarstva gospodarstva i Europske Komisije. Pozvao je Vladu RH, Ministarstvo i Vlasnika za zajedno sjednu za stol i pronađu rješenje za ovu situaciju. Svoje djelovanje nastavit će kroz Sindikat Metalaca u 3.MAJ-u. Više o tome na www.novi list LINK - KLIKNI ili na www.sssh.hr LINK - KLIKNI

Nastavno na već navedeno, dana 10. listopada 2017. održana je sjednica povjerenika Koordinacije SMH-IS 3.MAJ s temom stanja u 3.maju.

Već prije SMH-IS 3.MAJ je zatražio od Uprave i vlasnika da se očituje o stanju u brodogradilištu kao i da se informira sindikat o restrukturiranju Brodogradilišta te ispunjenim stavkama ugovora o prijenosu dionica u privatizaciji 3.MAJ-a, nažalost a o tome su već i izvješteni radnici putem glasila, sindikat nije dobio nikakve odgovore, nego je Uprava primijenila pritisak na sindikalne povjerenike kao tekstom u Malom informatoru i Intranetu kojim želi diskreditirati radničke predstavnike, a pritom uopće se ne trudeći obrazložiti činjenice o stanju i poslovanju društva.

Stoga je 10.10.2017. na održanoj sjednici povjerenika Koordinacije SMH-IS 3.MAJ iskazana potpora činu i nastojanjima Juraja Šoljića u radu kao predstavnika radnika u NO. Nadalje osuđuje se postupak Uprave jer vrši pritisak na sindikalne povjerenike te ih takvom radnjom izdvaja od ostalih radnika samo zato što su članovi sindikata što u novijoj povijesti nije zabilježeno.

SMH-IS 3.MAJ navodi da svojim aktivnostima ne želi raditi ˝kaos niti štetu˝, ali stanje u društvu je došlo do te mjere da je članstvo zabrinuto nad sudbinom 3.MAJ-a. Povjerenici Koordinacije ponavljaju da su zabrinuti zbog stanja u društvu, vođenju poslova unutar društva, kao i procesom restrukturiranja koji ne ide onim tempom kako se očekivalo, također proces izjednačavanja društava u Grupi ide presporo što je i vidljivo iz mjeseca u mjesec. Iako prividno, Brodogradilište 3.MAJ ima punu zaposlenost u opremnoj luci, međutim izražava se zabrinutost zbog stanja u knjizi narudžbe/ugovorenih poslova za društvo 3.MAJ Brodogradilište,  gdje zbog nedostatka materijala za gradnje 528 i 529 će se ostati bez kontinuirane proizvodnje. Već je vidljivo da predobrada radi s smanjenim kapacitetom te su ti radnici prebačeni u druge sredine, predmontažu to očekuje uskoro, potom navoz i opremu, samim time doći će u pitanje kontinuitet financiranja i likvidnost društva.

SMH-IS 3.MAJ smatra da je odgovornost za stanje ponajviše na odgovornima u Upravi i predstavniku vlasnika. Stoga je Koordinacija SMH-IS 3.MAJ donijela odluku o nastavku sindikalnih aktivnosti (sukladno Zakonu i Statutu SMH-IS) kako bi skrenula pozornost svih subjekata na ovakvo stanje, pritom će djelovati na očuvanju radnih mjesta, društva i djelatnosti.

SMH-IS je poslao Zahtjev Ministarstvu da se pronađe rješenje te stvore uvjeti da se nastavi kontinuirana proizvodnja jer je ona jedini jamac opstojnosti 3.MAJ-a i brodograđevne djelatnosti. - DOPIS - KLIKNI LINK

Uz sindikalni pozdrav,

Povjerenici Koordinacije SMH-IS 3.MAJ

 

 


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama