.     Print this page


Pregled novosti

22.01.2009

Skupština Primorsko-goranske županije, gradska i općinska vijeća Rijeke, Kraljevice i Kostrene zatražili su danas od Vlade da napusti model ...


Na zajedničkoj sjednici zaključeno je da je preustroj putem privatizacije prihvatljiv samo s jasnim uvjetima očuvanja djelatnosti i zaposlenosti te da se zbog zaštite od špekulativnog kapitala čvrsto stoji pri prostornim planovima u kojima je u brodogradilištima predviđena postojeća djelatnost.

Skupština Primorsko-goranske županije, gradska i općinska vijeća Rijeke, Kraljevice i Kostrene zatražili su danas od Vlade da napusti model ubrzane privatizacije brodogradilišta u vrijeme globalne krize jer ona smanjuje mogućnosti pronalaska strateških partnera koji su spremni zadržati djelatnost, zaposlenost i osigurati razvoj brodogradilišta.

Od Vlade je zatraženo da definira strategiju razvoja brodogradnje i da predstavnike područnih i lokalnih vlasti uključi u rješavanje problema brodogradnje.

Poduprta su nastojanja Vlade da osigura zaposlenost "3. maja", a upravama brodogradilišta predloženo je da se usmjere prema dozvoljenim potporama za inovacije ili istraživanja.

Na sjednici su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, predstavnici uprava brodogradilišta, sindikata, HUP-a, HOK-a, sveučilišta i drugi.

Polančec je rekao da je preustroj kroz privatizaciju nužan jer država i brodogradilišta ne mogu osigurati 50 posto troškova preustroja i potreban svježi kapital.

Izvijestio je o stanju u brodogradnji, predloženu modelu privatizacije i pregovorima s Europskom komisijom, koje je ocijenio uspješnima.

Naveo je da cijena neće biti jedini uvjet za izbor najpovoljnije ponude, da je dogovoreno reprogramiranje dugova i ispunjeno obećanje da se "3. maju" osigura gradnja četri broda za domaće brodare.

Polančec je kazao da je s mogućim ulagačima obavljeno više razgovora te da će u brodogradilištima, u kojima se privatizacija ne bi ostvarila u dva kruga natječaja, biti pokrenut stečaj.

Istaknuo je da bi presutroj morao biti obavljen i bez uvjeta EU, kao i da radi usklađivanja s pravilima EU, brodogradilišta više ne mogu ostvarivati dosadašnje subvencije.

Govoreći o pomorskom dobru rekao je da je u pretvorbi učinjena greška kada je ono uneseno u temeljni kapital te da će brodogradilišta radi isknjiženja pomorskog dobra dobiti naknadu.

Polančec je rekao da će viška zaposlenih u brodogradilištima vjerojatno biti, ali da radnici moraju biti zbrinuti prema kolektivnim ugovorima te da se ni jednom ponuditelju ne može zabraniti da preda ponudu, ali da je djelatnost zaštićena u prostornim planovima i koncesijskim ugovorima.

- Svi uvodničari iz redova Vlade, sindikata i neki članovi skupštine rekli su kako je model, što ga je prezentirao ministar Polančec, prihvatljiv i to iz razloga što u ovome trenutku osigurava ono što su sindikati uspjeli dogovoriti s Vladom i ono što je Europska komisija u najavi prihvatila. Kažem najavi, jer Sindikat metalaca Hrvatske još ništa nema na pismeno od onoga što je Europska komisija prihvatila. Nervira me što zahtjevi dijela sudionika Skupštine ovise o političkoj obojenosti onoga tko govori, pa i zaključci koje Skupština donese ovise o tome koja je strana jača. Sada ići tražiti rješenje u smislu zadržavanja stanja u brodogradnji je neprihvatljivo. Da je ova Vlada, kao i sve vlade do sada, bila u stanju restrukturirati hrvatsku brodogradnju, ona bi to i učinila. Od dosadašnjih četiri ili pet restukturiranja nijedno nije završeno i nije polučilo rezultata. Iznos  potreban za restrukturiranje brodogradnje iznosi  oko milijardu i pol eura. Smatram kako to naš proračun nije u stanju izdržati, kao ni da vladajuća garnitura u brodogradilištima nije u stanju provesti restrukturiranje. Stoga mislim kako se privatizacija treba provesti, a potom neka restrukturiranje obavi novi vlasnik, komentirao je Županijsku skupštinu Ivo Marjanović, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.


Prethodna stranica: Dokumenti
Slijedeća stranica: Sitemap


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama |