.     Print this page


Novosti

04.03.2013

Ragiranje na neistine!


Poštovani članovi SMH-IS, radnici 3.maj-a,

Žalosno je, ali primorani smo reagirati na gnjusne laži napisane u letku NAŠ GLAS, Sindikata Istre i Kvarnera tiskanog 28.02.2013., na dan zajedničkog prosvjeda (?).

Nismo željeli izlaziti u javnost, poticati sukobe koji definitivno štete svima nama u 3.MAJ-u, ali nakon podlih neistina koje su naše „kolege" iz SIK-a objavile, doista više nemamo izbora. Njihove provokacije i otvorena mržnja nisu od jučer. Oštro demantiramo objavu da je David Bregovac smijenjen zbog podrške Tibo-u Matulji. To je sramotna i podla laž koja vrijeđa svakog poštenog radnika u 3.MAJ-u! NEISTINA je da je smjena dogovorena sa Upravom! NEISTINA je da smo bili glasnogovornici bilo kojeg potencijalnog kupca 3.MAJ-a! NEISTINA je da nismo dali potporu kolegama u Tibo-u! Dok je nekoliko povjerenika među kojima i glavni povjerenik SMH-IS, u tjednu štrajka, bilo odsutno zbog bolovanja, na telefonu i u 3.MAJ-u dostupan je bio zamjenik glavnog povjerenika Boris Bučanac. Lako se provjeri točnost ovih navoda.

SMH-IS ima svoju podružnicu u Matuljima i zajedno sa SIK-om sudjelovali su u štrajku! Drugog dana štrajka 20.02.2013. iz ureda SMH-IS 3.maj poslali smo pismo podrške kolegama u Matuljima za što imamo pisani dokaz, a isto su prenijeli i pojedini mediji, i pismo podrške je postavljeno na oglasne ploče u Tibo-u. Podsjetit ćemo: Na sjednici Radničkog vijeća BI 3.MAJ, svi nazočni članovi jednoglasno su odobrili odlazak predstavnika (tada Davida Bregovca) RV-a u Tibo, kao i sazivanje press konferencije u znak podrške Tibo-u ali i MiD-u kojemu do tada nije bila isplaćena plaća za mjesec siječanj. Bez znanja i suglasnosti ostalih članova RV-a, David Bregovac pozvao je i dopustio sudjelovanje u presici Miki Lamešiću, radniku iz MiD-a, koji dakle nema nikakve veze sa RV, ali je iskoristio priliku i dijelio nekakve Izjave SIK-a u pisanom obliku svim nazočnim novinarima (?). Javno je pozvao većinski sindikat SMH-IS da isti dan organizira štrajk u MiD-u. Podsjetit ćemo da je i to kršenje Zakona o radu (čl.147.stavak 4.) jer se preko RV ne smije sudjelovati, niti pripremati, niti pozivati na štrajkove. Nakon presice, Boris Bučanac, član RV, upozorio je predsjednika RV na nekorektnosti i moguće kršenje Zakona, na što ga je David Bregovac verbalno napao u nazočnosti nekolicine novinara i članova RV i rekao, citiram: „Da se mene pita, ja bih sve vas metalce izbrisao!" (na presici su iz RV-a još bili nazočni Krešimir Jerić, Roland Sušanj, Željko Maričić). Obzirom da to nije bio prvi takav izljev mržnje u javnosti prema pojedinim radnicima i članovima sindikata i RV-a samo zato što drugačije razmišljaju ili su pripadnici drugog sindikata, veliki broj članova RV složio se da David Bregovac više ne može predstavljati niti RV, a pogotovo radnike 3.MAJ-a u funkciji predsjednika RV-a.

Što se tiče sjednice RV-a od 27.02.2013. koju je sam David B. sazvao (?) i na istoj se nije pojavio, treba naglasiti da se 11 nazočnih članova JEDNOGLASNO usuglasilo da se sjednica može održati i da će je voditi Vedran Sabljak. Na prijedlog Predraga Kneževića sa 8 glasova ZA, 2 glasa PROTIV i JEDNIM suzdržanim, D. Bregovcu izglasano je nepovjerenje, a za novog predsjednika je izabran Juraj Šoljić. A pitate li se zašto D.B. nije bio nazočan? Pisalo je u Novom listu od 28.02.2013 (str.25 vidi tekst i sliku). Očito je press konferencija jedne političke stranke bila prioritet naspram obaveza i dužnosti u 3.MAJ-a. Ponavljamo, otvoreni smo za suradnju, kao što zajednički činimo na svakom polju s Sindikatom 3.MAJ-a, ali možda je došlo vrijeme da ozbiljno razmislimo dali surađivati s onima koji čak kroz medije potvrđuju da glume zajedništvo cijelo ovo vrijeme.

Kolegice i kolege trećemajci,

Predizborna kampanja traje i vjerujemo da uviđate zašto i tko koristi 3.MAJ za samoreklamu. I kome je 3.MAJ samo odskočna daska za neke privatne ambicije. I kome je 3.MAJ sredstvo, a ne cilj. Članice i članovi SMH-IS, želite li da vas predstavlja osoba puna netolerancije prema neistomišljenicima i puna mržnje koju vrlo često ne može obuzdati?? Svaka napisana riječ može se provjeriti. Napisali smo činjenice i kronologiju događaja, pa prosudite sami.

Na kraju još samo da naglasimo da je ovo reakcija svih Vaših povjerenika. A tekst potpisuje običan radnik, jedan od Vas. Jer želimo svoju plaću pošteno zaraditi i pobrinuti se da i Vi možete isto.

Zamjenik glavnog povjerenika SMH-IS

Podružnice BI 3.MAJ

Boris Bučanac

 

Ovim reagiranjem su vam se obratili članovi sindikalnog povjereništva Koordinacije: Babić Marko, Bahović Muhedin, Bogdanić Marjan, Diraka Robert, Grgurinović Krešo, Jerić Krešimir, Jurišić Nikica, Knežević Predrag, Karašin Jasenka, Matković Svetlan, Meštrović, Silvano, Pedišić Božidar, Zlojutro Bosiljka i Juraj Šoljić.


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama |