.     Print this page


Početna

12.04.2012

Održan sastanak u Ministarstvu na temu Brodogradnje


Danas 12.travnja održao se sastanak u Ministarstvu gospodarstva na kojem je Prvi potpredsjednik Vlade i Ministar gospodarstva Radimir Čačić sa suradnicima dao informaciju predstavnicima sindikata o tijeku procesa oko restrukturiranja i privatizacije brodogradnje.

Iako je navedeno da se razmišlja o zajedničkoj privatizaciji Brodotrogira i 3.MAJ-a, zbog kompatibilnosti već odobrenih Planova restrukturiranja, načelno ukoliko bude i pojedinačnih ponuda od strane potencijalnih investitora privatizacija će se odvijati separatno.

Brodotrogir bi svakako zadržao dio brodogradnje kao i radna mjesta. No, nužno je i smanjenje opsega proizvodnje, dok bi se u 3.MAJ-u nastavila brodograđevna djelatnost, naglasio je prvi potpredsjednik Vlade nakon sastanka s predstavnicima sindikata u brodogradilištima.

Sastanku su prisustvovali Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS, Branko Kužet, regionalni povjerenik SMH-IS, Juraj Šoljić Gl. Povjerenik SMH-IS BI 3.MAJ, Slavko Bilota Gl. Povjerenik SMH-IS Brodotrogir, Joško Franić Gl. Povjerenik SMH-IS Brodosplit i regionalni povjerenik, Đino Šverko, Gl. Povjerenik SMH-IS Uljanik, te Sindikalni predstavnici iz redova Hrvatske Udruge Sindikata.

Na samom sastanku, Radimir Čačić je rekao da se za brodogradilišta zanimaju i Kinezi i Rusi, ali i iz Hrvatske, a radnici brodogradilišta Kraljevica trebali bi dobiti oko 35 milijuna kuna svojih potraživanja.

FOTO: RANKO MARKOVIĆ / preneseno s Vjesnik.hr

- Imamo neke kontakte s partnerima iz Kine i Rusije i najrealnije s partnerima iz hrvatske s kojima razgovaramo o bloku te ponude Brodotrogir - 3. maj - rekao je Čačić.

Vlada je radnicima brodogradilišta Kraljevica najavila isplatu svih potraživanja u skladu s kolektivnim ugovorom i to prije otvaranja stečaja, a riječ je o oko 35 milijuna kuna.

Što se tiče preuzimanja Brodosplita od strane samoborskog DIV-a, morat će pričekati jer Vlada treba preuzeti trošak od još 800 milijuna kuna. Potez mora odobriti Europska komisija, nakon čega slijedi preuzimanje udjela i restrukturiranje

Na kraju Vedran Dragičević je zaključio da, ovaj sastanak treba biti poruka upravama brodogradilišta da ugovaraju nove poslove odnosno da stečaja brodogradilišta neće biti.

Izjave na

http://www.vjesnik.com - KLIKNI

http://dnevnik.hr - KLIKNI

 

Prisjetimo se:

Nedavno je Prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Radimir  Čačić u pratnji pomoćnika ministra i suradnika od 25.-26. ožujka 2012. godine boravit će službeno u  Moskvi gdje će održati nekoliko sastanaka s ministrima Vlade Ruske Federacije te direktorima i predstavnicima ruskih tvrtki iz područja energetike i brodogradnje: OSK (Udruženje ruske brodograđevne industrije), Tehnopromexport, Lukoil, Ruskie Tehnologiji  kao i predstavnicima hrvatskih koje djeluju u Rusiji.

Prvi potpredsjednik Čačić održat će sastanak sa Sergejom Šojguom, ministrom za izvanredne situacije Ruske Federacije i predsjednikom ruskog dijela Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko i znanstveno-tehničku suradnju.
Tema razgovora bit će priprema održavanja VII. zasjedanja Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko i znanstveno-tehničku suradnju koja će se održati tijekom 2012. godine u Moskvi. Također će razgovarati o međudržavnoj suradnji na područjima energetike, brodogradnje, industrije, upozoravanja i uklanjanja posljedica izvanrednih situacija, a razmijenit će informaciju o ostvarenoj robnoj razmjeni i međusobnim ulaganjima te aktualnom stanju međunarodnih ugovora.

Prvi potpredsjednik Čačić istoga dana sastat će se sa Sergejom Šmatkom , ministrom energetike Ruske Federacije te predstavnicima tvrtki Gazprom, Zarubežnjeft i Lukoil.  Razgovarat će se o suradnji na području plina, nafte i elektroenergetike.

Za boravka u Moskvi predviđen je i sastanak s predstavnicima hrvatske i ruske brodogradnje.

Izvor: Ministarstvo gospodarstvaSlijedeća stranica: O nama


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama |