Categories: 2012
      Date: 20.11.2012
     Title: Neizvjesnost u metalu

Neizvjesna je sudbina za 50% radnih mjesta u tvrtkama metalskog sektora u kojima je organiziran SMH-IS u Primorsko-goranskoj regijiPrenosimo s www.smh.hr

Danas, 20.11.2012. godine održana je 93. sjednica Regionalnog povjereništva Primorsko-goranske regije u Rijeci u prostorijama teritorijalnog ureda SSSH o temi „Aktualno stanje u trgovačkim društvima." Povod za održavanje ove tematske sjednice Regionalnog povjereništva je nedostatak ugovorenih poslova kako za ovu godinu tako pogotovo za 2013. godinu o čemu je, ali i o posljedicama nedostatka posla, za uvod iscrpno govorio regionalni povjerenik Branko Kužet. Glavni sindikalni povjerenici su podacima iz tvrtki u kojima djeluju, samo dodatno potkrijepili podacima tvrdnje uvodničara.

Posljedice nedostatka posla mogu se u kratkom roku odraziti na gubitak radnih mjesta, budući da su sve zalihe u tvrtkama gotovo iscrpljene ili će biti do kraja ove godine. Naime, kapaciteti su, ili se planira da će biti angažirani na razini oko 50%, pa je moguća, uz eventualni  nastavak negativnih tendencija,  neizvjesna sudbina i 50% radnih mjesta metalskog sektora. Naime, posljedice nedovoljnog angažiranja kapaciteta neminovno će dovesti do viška radnika koji su već  i sad u proceduri provođenja u nekim tvrtkama. U dijelu tvrtki uprave se nedovoljno angažiraju za pronalaženje poslova, pa se uštede žele postići isključivo  umanjenjem radničkih prava. Zapažena je i jedna nedvojbena činjenica. Tvrtke koje su se poslovima  isključivo vezale uz 3.Maj i Brodogradilište „Viktor Lenac" su u većim gospodarskim teškoćama od onih koje su se okrenule i vanjskim tržištima ili samo vanjskim tržištima.

više na: www.smh.hr - KLIKNI LINK