.     Print this page


Pregled novosti

17.09.2021

Pet ponuda za trećemajsku novogradnju 514


Slika: arhiva (NL)

Hina / Novi List  16.09.2021.g.:

Odlukom ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, osnovano je stručno tijelo koje će otvoriti i ocijeniti ponude, a sastat će se u petak, 17. rujna

Na javni poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju broda za prijevoz automobila i kamiona (novogradnje 514), koji se gradi u 3. maju, a u vlasništvu je Republike Hrvatske, prispjelo je pet ponuda, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Odlukom ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, osnovano je stručno tijelo koje će otvoriti i ocijeniti ponude, a sastat će se u petak, 17. rujna.

Stručno tijelo prodavatelja će među pravovremeno podnesenim i urednim ponudama odabrati tri ponude koje sadrže najviše iznose ponuđene kupoprodajne cijene.

O tome će stručno tijelo obavijestiti podnositelje ponuda te ih pozvati da sudjeluju u drugoj fazi natječaja.

Više na:

www.novilist.hr - KLIKNI LINK

 

Novi List 16.092021.g. (OA):

Brod za prijevoz automobila, kapaciteta prijevoza 7.000 automobila, dobit će onaj tko se »isprsi« najvišom cijenom. Primopredaja je planirana za lipanj 2022. godine

Jučer je bio zadnji dan za predaju obvezujućih ponuda za kupnju broda za prijevoz automobila čija se gradnja završava u »3. maju«, a oglašen je za licitaciju po minimalnoj cijeni od 39 milijuna eura. Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kojeg je Vlada zadužila za provedbu javnog poziva za prodaju ove novogradnje 514, jučer se nije mogla dobiti nikakva informacija, no iz izvora upućenih u predaju ponuda doznajemo da su u Ministarstvo gospodarstva tijekom jučerašnjeg prijepodneva pristigle najmanje četiri ponude za kupnju tog broda, čija je primopredaja predviđena za lipanj iduće godine.

Jasan kriterij

U kuloarima se nagađa da je lako moguće da pravodobno pristiglih ponuda bude još. Pravo stanje znat će se kad se o tome oglase iz Ministarstva gospodarstva, odnosno nakon što se pristupi otvaranju i ocjeni valjanosti samih ponuda. Javnim pozivom zainteresiranim kupcima - brodarima definirano je što sve ponude moraju sadržavati, između ostalog i jamstvo u iznosu od dva milijuna eura, u vidu prvoklasne bankovne garancije ili novčanog pologa. Nakon što se utvrdi valjanost ponuda, slijedi druga faza natječaja u kojem će se tri ponuđača s najvišim kupoprodajnim cijenama pozvati u drugi krug, otkrit će im se koji je najviši ponuđeni iznos i dati im priliku da svoje prvotne ponude dodatno »podebljaju«.

Izvori bliski Ministarstvu gospodarstva ranije su spominjali kako je plan da se to završno pripetavanje odradi do početka listopada. U svakom slučaju, velikih otezanja ne bi trebalo biti, a čini se da je to interes i brodarskih kompanija. Kriterij konačnog odabira vrlo je jasno i nedvosmisleno postavljen u uvjetima natječaja, bilo da se radi o opciji ponude za završeni ili nedovršeni brod. »Djevojku« odnosno novogradnju 514, u naravi brod za prijevoz automobila, kapaciteta prijevoza 7.000 automobila, dobit će onaj tko se »isprsi« najvišom cijenom.


Minimalno četiri zapečatirane ponude koje su jučer predane u Ministarstvo gospodarstva potvrda su da je nezavršeni brod za prijevoz automobila, koji je od Uljanika u stečaju preuzela država, tražena roba na tržištu. Prema neslužbenim informacijama, za vrijeme trajanja javnog poziva novogradnju 514 u riječkom brodogradilištu obišao je velik broj predstavničkih timova potencijalnih kupaca, a informacije iz krugova Ministarstva gospodarstva upućivale su da je interes iskazalo desetak brodarskih kompanija.

Izvanredan tajming

Naši sugovornici slažu se da je tajming za prodaju izvanredan, bolji da ne može biti. Potražnja za dodatnim brodskim prostorom je ogromna, kombinacija snažnog skoka potražnje za cijelim nizom roba te poremećenih opskrbnih lanaca zbog pandemije brodske je vozarine podignuo na gotovo rekordne razine. Zarade na vozarinama posebno su izražene u segmentu kontejnerskih brodova, brodova za rasuti teret te onih za prijevoz automobila i zato se u Vladi mogu nadati dobroj postignutoj cijeni. Očito se pogodilo kada je početkom ove godine u Banskim dvorima odlučeno da se nezavršena novogradnja 514 neće navrat-nanos prodati prvom zainteresiranom kupcu.

Čim je brod »izvučen« iz stečajne mase Uljanika i prešao u vlasništvo Republike Hrvatske, podsjetimo, originalni naručitelj ovog broda, norveški Siem, krenuo je u razgovore s nadležnim državnim adresama, no cijena koju su tada nudili, krajem prošle godine, ocijenjena je preniskom. Vlada potom donosi odluku da će brod, koji je u fazi gotovosti od blizu 80 posto, završiti o državnom trošku odnosno kreditnim zaduženjem kod HBOR-a u iznosu od 22 milijuna eura, koliko je procijenjeno da još treba za završiti brod. »Točka na i« ovakvom potezu Vlade stavljena je u travnju ove godine, kad je s »3.majem« potpisan ugovor o završetku novogradnje 514.

Vrijedi spomenuti da je javnim pozivom definirano da će, u slučaju da se odabere ponuda za kupnju nezavršenog broda, kupac stupiti na mjesto Republike Hrvatske, odnosno morat će preuzeti sva prava i obveze iz potpisanog ugovora o dovršetku gradnje iz travnja ove godine, što je uglavljeno kao osiguranje da će se brod i u toj varijanti završiti upravo u »3. maju«.

Ipak, dostupne informacije upućuju na to da je za očekivati da će većina ponuda brodarskih tvrtki »tipovati« za soluciju kupnje završenog broda, pogotovo stoga što riječko brodogradilište posluje prema posebnom programu pod izravnom skrbi države.

Više na:

www.novilist.hr - KLIKNI LINK


Prethodna stranica: Dokumenti
Slijedeća stranica: Sitemap


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama |