.     Print this page


Novosti

˝Di su pare?˝


Objavljujemo tekst koji je bio objavljen u kolovozu i rujnu 2017.g.

o tada pa i sada trenutno aktualnoj temi

Tko je dao nalog da 3.MAJ posudi Uljanikovim društvima preko pola milijarde gotovog novca, a istom trenutku duguje dobavljačima i kooperantima?

Nakon nedavnih najava da će se prioritetno rješavati goruće pitanje povrata pozajmica 3. MAJ-u, u SMH-IS 3.MAJ pitaju - ˝Di su pare˝ , pritom apostrofirajući na 523 mil. kuna koje je 3.MAJ jednostavno posudio društvima ULJANIK-u, a da stvar bude još gora, pritom se zanemarilo  na obaveze koje društvo ima i prema radnicima i društvu, NO, pa i dobavljačima i kooperantima kojima s 31.12.2017. duguje preko 181 mil. kuna gurajući tako 3.MAJ u kolaps.

Da stvar bude još gora, cjelokupni sustav u Puli u Uljaniku jednostavno je prespavao ˝zimski san˝ te tijekom ovih protekle četiri godine akumulirao gubitak koji prelazi 1,5 milijarde kuna u vlastitom Brodogradilištu u Puli na ˝Otoku˝ iako je iz 3.maja ˝isisano˝ i puno više milijuna kuna nego već spomenutih 523 mil. kuna.

Tome treba dodati da su se pozajmice ˝pretakale˝ u Pulu dok je 3.MAJ Brodogradilište d.d. bio u programu Restrukturiranja (namjenski novac za restrukturiranje, trošio se nenamjenski) zbog čega je Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva zatražilo zatražio proračunski nadzor.

Prvi je o tone progovorio Juraj Šoljić, predstavnik radnika u NO 3.MAJ Brodogradilište koji je ujedno i sindikalni povjerenik u tom društvu a koji je svojom ostavkom u NO poslao apel za opstanak 3.MAJ-a, djelatnosti i radnih mjesta, prokazujući pritom na netransparentno trošenje novaca od potpora, dugovanje kooperantima i dobavljačima, ali i stanjem tj. inferiornim odnosom ULJANIK-a prema 3.MAJ-u. U svojim izjavama stalno ponavljajući da uz 523. mil. kuna imaju još određena nedefinirana sredstva koja su odlazila u društva ULJANIK.

Isto tako Juraj Šoljić konstantno navodi da je ovakvim vođenjem društva 3.MAJ oštećen za milijunske iznose iskazane u eurima, aludirajući na gubitke koji se iskazuju na gradnjama (732, 733 i 723) koje se grade u 3.MAJ-u a za koje su odgovoran Uprava i vlasnik. Pritom Šoljić ističe da niti jedna izmjena ugovora o gradnji brodova u 3.MAJ-u (Aneks) nije niti došla na NO.

Nedavno na marginama sjednice GSV-a spomenuto je 313 mil. kn koje su Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo mora trebali platiti na račun 3.MAJ-a kao razliku cijene za gr. 710, 711, 712 i 713. Istina Ministarstvo je platilo, ali ne na račun 3.MAJ-a kao svoju obavezu iz Sporazuma o gradnji brodova za domaće brodare nego je novac navodno direktno završio na adresu Uljaniku što je nije samo protuzakonito nego je i licemjerno jer se s cjelokupni iznos kojim je oštećen 3.MAJ penje na preko 836 mil. kuna. Potvrda tim tezama (313 mil.kuna) može se pronaći u revizorskom izvješću za 2016.g., međutim sada to potraživanje nestaje, a bilo je konstantno vidljivo u revizorskim izvješćima za 2013, 2014, 2015 i 2016. Da bi nakon toga uslijedilo brisanje iznosa od 313 mil. kn iz poslovnih knjiga.

Moramo se dotaknuti i doprinosa ULJANIK-a za restrukturiranje 3.MAJ-a koji nije izvršen u cijelosti jer su umjesto avansa po gradnjama, dane pozajmice od strane ULJANIKA iz istih novaca koje je 3.MAJ dobio od države za Restrukturiranje (zato je i pokrenut postupak proračunskog nadzora) kroz ovih 5 godina provodili su ih različiti direktori, a sve su se transakcije je vodile iz Uljanika.

Novci su išli i na druge strane i to interesno, doduše ne članici Grupe nego posve privatnom, neovisnom i samostalnom društvu koja je u privatnom vlasništvu - ULJANIK Plovidbi za koji treba suglasnost tijela društva  u iznosu od 36. mil. kuna i koja još uvijek nisu vraćena.

Također na ime restrukturiranja platili su se i konzultanti u iznosu od 11 mil. kn ali ne samo za restrukturiranje 3.maja nego za restrukturiranje cijele Grupe, pa je tako 3.MAJ platio cjelokupni trošak koja se trebala platiti parcijalno sva društva Grupe. Evo baš sad trenutno se govori o restrukturiranju ULJANIK Brodogradilišta uz angažiranje konzultantskih usluga, a imamo razloga vjerovati da po već znanom obrascu i to će nažalost sve platiti 3.MAJ.

Međutim tu priča ne završava, trenutno je 3.MAJ bez materijala, radi smanjenim kapacitetom i umjesto da bilježi rast on ovakvim vođenjem i upravljanjem stvara gubitke. Proizvodnja, obrada crne metalurgije stoji, predmontaža jedva 15% radi, sve u 3.MAJ-u odumire. Nažalost iz tih razloga gradnje u 3.MAJ-u kasne i stvaraju ogromne gubitke, razlika između dva brodogradilišta , onog u Puli i ovog u Rijeci je sve veća, dobavljači i kooperanti u Rijeci se ne plaćaju a u Puli da, pogoni u Rijeci ne rade a u Puli da, materijala i opreme u Rijeci nema a u Puli ima.... puno je takvih primjera.

Da, moramo spomenuti brodove koji se grade u 3.MAJ-u, lošim upravljanjem, naručivanje pa i plaćenim pozajmicama 3.MAJ nije mogao naručiti i platiti materijal pa njegove gradnje kasne, i to ne malo u prosjeku preko 10-tak mjeseci i više, i nakon već prolongiranih rokova. Iznos tih penala za kašnjenje su više milijunska također iskazana u eurima, navodno iznosi za penale kašnjenja na gradnji 732 prelaze 10 mil. USD. I opet, ponavljamo, odgovornost je na Upravi i Vlasniku svakako, stoga moramo se zapitati - radili se na namjernom uništavanju 3.Maj-a kao brodogradilišta?

U bilanci brodogradilišta 3.maj jedna stavka bode oči, naime 3.MAJ ne svojom voljom, stekao je dio vlasništva tj. udjela u visini preko 100 mil. kuna nad brodovima i vidi vraga taj iznos je istovjetan iznosu koji se u to vrijeme morao uplatiti 3.maju koji je s tim sredstvima trebao ubrzati dotok materijala i platiti kooperaciju ali i priskrbiti sebi bolje rezultate u proizvodnom procesu, a tek investicije koje bi 3.MAJ mogao napraviti da su ti novci došli tada kad su trebali...

Dotaknut ćemo se i investicija što je novi vlasnik bio u obvezi izvršiti prema programu Restrukturiranja, investicija u obnovu staza dizalice 300 t i sanacija otpadnih i oborinskih voda nije niti započeta, kupnja dizalica i strojeva - da budemo metodični - ˝0 ˝, ali zato u zadnje vrijeme svi vole isticati da je 3.MAJ restrukturiran, jasno i zašto jer ako nije- moraju se ODMAH vratiti svi novci od države a samim time i silni spomenuti milijuni.

Možda ne tako velika stavka, ali kad se plaća u brodogradilištu očekuje sa strepnjom, a što posebno bode oči i na što Šoljić kao predstavnik radnika u NO posebno ljut je stavka trošenje novaca na donacije u vremenu kada dug dobavljačima narastao preko 181 mil.kn i kad radnici kod kooperanata i dobavljača nisu primili plaću te jedva sklapaju kraj s krajem ne bi li opstali.

Stoga ne bi bilo na odmet da rezimiramo:

523 mil. kn - pozajmice

313 mil. kn - po Sporazumu s Ministarstvima za gr. 710, 711, 712 i 713

103. mil. kn -vlasništvo-udjeli

36. mil. kuna - Kredit Uljanik plovidbi

975 milijuna kuna - iznos je novca s kojim je 3.MAJ trebao postati najbolje hrvatsko brodogradilište, a sad se bori za opstanak

Stoga možemo reći, nažalost 3.MAJ je služio kao ˝bankomat˝  jer kad god je trebalo gotovine poslali bi po novce u Rijeku.

Sve je trebalo kulminirati oko 1.siječnja 2018.g. te tada 3.maja možda već ne bi bilo da nije sve izašlo na vidjelo tijekom listopada, stvari im je pomrsio jedan mali brodomonter, radnik, ˝sindikalac metalac˝ već spomenuti Juraj Šoljić, čovjek koji radi već godinama u 3.MAJ-u, zadnjih godina predstavlja SMH-IS u društvu, te svojim malim znanjem o ekonomiji prepoznao je ono što se sprema njemu i njegovom brodogradilištu. Nakon izlaska u javnost te obznanjivanjem istine o kolanju novca unutar i izvan Grupe Uljanik, i nakon što ga se ispočetka osuđivalo, prozivalo i razapinjalo poglavito od strane Uljanika pa i kolega iz ostalih sindikata, koji se izložio i nije mario za svoju egzistenciju i posljedice koje će proizaći nakon njegovog prozivanja i djelovanja. Organizirao je svoje ˝metalce˝ i uporno stoički proziva javno i transparentno.

Metalci u 3.maju su uporni jer jedino dolazak crne metalurgije za gradnju 528 i početak nove gradnje na samoj predobradi je jedini jamac da ULJANIK još uvijek ima interes za 3.MAJ, također traži se vraćanje pozajmica i to odmah bez prolongiranja.

I ne staje se na tome, nego se radi na ˝drugom kolosijeku˝ te se otvoreno zagovara već iskristaliziranu tezu odvajanja od Uljanika s novim vlasnikom, tema koja je dominirala s nedavnog održanog Gospodarskog vijeća PGŽ kada se srušio ˝mit˝ da je ULJANIK spasio 3.MAJ tj. da je lošiji preuzeo boljega, pritom se izričito mislilo da je to brak iz interesa a sad znamo i kakvoga.

Volje, znanja i kapitala u 3.maju još uvijek ima, s time ˝metalci˝ 3.maja i računaju stoga tijekom idućeg tjedna očekuju razgovore s novim većinskim vlasnikom da se prezentira: Što će biti s 3.majem, ali i pitaju: DI SU PARE?

 Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama |