.     Print this page


Početna

23.09.2017

Uskoro završetak procesa restrukturiranja a stanje nezadovoljavajuće


Nešto više od 100 dana do završetka procesa privatizacije 3.MAJ-a, SMH-IS 3.MAJ nezadovoljan stanjem.

Kolegice i kolege, poštovani sindikalni prijatelji, radnice i radnici, dragi trećemajci!

Ispred nas su nedvojbeno najvažniji mjeseci u povijesti 3.MAJ-a, tijekom idućih mjeseci naše brodogradilište treba dokazati da je sposobno poslovati bez dotacija države, a k tome imati i rezultate koji u ovom trenutku nisu nimalo ˝svijetli˝. Naime s 31. prosincem 2017. završava faza restrukturiranja pod pokroviteljstvom države 3.MAJ mora pozitivno poslovati te uz novog vlasnika imati održivu proizvodnju, ali samo stanje u brodogradilištu ne ide tome u prilog. Investicije su vrlo male, sredstva od restrukturiranja su se uglavnom potrošile na pokrivanju gubitaka po gradnjama, otpremninama i prekvalifikaciji, a sama proizvodnja kasni u svim procesima, od narudžbe, financiranja, plaćanja materijala, izrade, montaže i opreme. Stoga je SMH-IS preko svojih predstavnika u tijelima zatražila od Uprave i vlasnika odgovore na nastalo stanje u zahtjevu odaslanim prije više od dva tjedna u kojem su zatražili odgovore, ali do danas nismo dobili nikakve odgovore.

SMH-IS 3.MAJ je zabrinut zbog stanja u društvu kao i procesom restrukturiranja koji ne ide onim tempom kako smo očekivali, također zabrinuti smo zbog procesa izjednačavanja društava u Grupi koje presporo ide. Izražavamo zabrinutost zbog stanja u knjizi narudžbe/ugovorenih poslova za društvo 3.MAJ Brodogradilište d.d. Rijeka kao i vođenju poslova unutar društva 3.MAJ Brodogradilište d.d. i Grupe ULJANIK d.d.. Smatramo da se 3.MAJ stavlja u nepovoljan položaj, te da zbog nedostatka materijala za gr. 528 kao i daljnje gradnje ćemo ostati bez kontinuirane proizvodnje, predobrada je već ostala bez posla te su radnici iz te sredine prebačeni u druge sredine, predmontaža će ostati unutar mjesec ili dva, nadalje iza nje navoz i oprema, samim time doći će u pitanje financiranje, likvidnost društva, a i isplata plaće. Odgovornost na nastalo stanje ponajviše na odgovornima u Upravi i predstavniku vlasnika. SMH-IS 3.MAJ će sukladno pozitivnim propisima i zakonima u skladu s pravilima djelovati na očuvanju društva i djelatnosti. Sindikat traži poseban izvještaj ispunjenja stavki iz Ugovora o prijenosu dionica na ULJANIK d.d. (investicijsko ulaganje, učešće novog vlasnika, knjiga ugovorenih poslova, stanje u društvu svaka 3 mjeseca),

Također se zatražilo da se od strane odgovornih stvore uvjeti da se nastavi kontinuirana proizvodnja jer je ona jedini jamac opstojnosti 3.MAJ-a i brodograđevne djelatnosti, ukoliko ne dobijemo odgovore i jamstva, SMH-IS 3.MAJ će opet morati pokrenuti sindikalne akcije kako bi se zaštitilo naša radna mjesta.

Kao sindikat smatramo da moramo stvoriti sve uvijete da zaštitimo sve naše kolege, članove, radnike, usporedo s već navedenim u ovom trenutku radimo i na novom obračunu plaće u Zajedničkom tijelu za analizu i praćenje procesa implementacije novog obračuna plaće, pa smo već otklonili neke od grešaka i nelogičnosti novim obračunom, a u ovom zadnjem prijedlogu zatraženo je da se podignu KF: dizaličarima, elektromehaničarima, cjevarima, brodocjevarima, brodomonterima, elektroničarima, elektroinstalaterima, voditeljima prostora, izolaterima, privremenoj energetici.... itd., nakon verifikacije tijekom idućih dana očekujemo i nove koeficijente za navedena radna mjesta.  Ovim putem iz SMH-IS pozivamo sve zainteresirane da se obrate u Ured SMH 3.MAJ koji je potpisnik KU u svezi bilo kakvih tumačenja, upite ili moguće primjedbe koji će upite svojih članova proslijediti na Zajedničko tijelo u kojem će SMH aktivno sudjelovati.

Stoji u najnovijem broju Metalca - glasila SMH-IS 3.MAJSlijedeća stranica: O nama


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama |