.     Print this page


Novosti

22.07.2015

SIKD prekinuo štrajk a plaće nigdje!


Od radnika traženo da se radi bez plaće!?

Danas, 22.07.2015. SMH-IS u TIBO-u  je započelo izjašnjavanje radnika TIBO-a nakon Skupa radnika koji je sazvan povodom prestanka štrajka te dogovora o daljnjim aktivnostima. Skup je sazvan na inicijativu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je 21.07.2015. prekinuo štrajk.

Prisjetimo se, 21.07.2015. SIKD je prekinuo štrajk u društvu 3.MAJ TIBO koji je trajao preko mjesec dana iako nisu ispunjeni niti osnovni zahtjevi s kojima se je i krenulo u organizaciju štrajka, a to je isplata barem dvije plaće. Štrajk je prekinut iako nisu dobivena nikakva jamstva kad će se zaostale plaće isplatiti. Na samom Skupu radnika SIKD i Uprava zatražili su da se radnici odluče između dva prijedloga dali će nastaviti proizvodnju bez plaće ili da se aktivnosti nastavljaju, a ukoliko se nastavljaju sva odgovornost se prebacuje na same radnike.

Predložena rješenja izazvala su burno negodovanje radnika te je zatraženo da se sindikalne aktivnosti nastave, mada je SIKD donio odluku o prestanku svih štrajkaških aktivnosti što je protivno volji radnika.

Takvi prijedlozi su za SMH-IS neprihvatljivi, bez plaće nema rada, a za opstojnost društva ćemo se zajedno s radnicima boriti što su i sami radnici reagirajući i predlagali.

Predstavnici SMH-IS-a na skupu su odmah podržali zahtjeve radnika za isplatom plaće i nastavku borbe za opstojnost, a posebice se naglasilo da bez plaće nema niti rada, te su sukladno zakonskoj proceduri proceduri pokrenuli aktivnosti oko izjašnjavanja radnika podržavaju li ulazak u sindikalne aktivnosti koje će provesti SMH-IS.

Nadalje, ne želeći polemizirati dali je sve što je napravljeno u proteklom štrajku kojeg su organizirale kolege iz drugog sindikata s kojim je izgubljeno dragocjeno vrijeme, a nije učinjeno ili ostvareno gotovo ništa kako bi se ispunili zahtjevi radnika smatramo da se radnike u svakom slučaju mora podržati te im pomoći u njihovoj borbi za prava.

SMH-IS u TIBO-u ovim putem najavljuje borbu za opstojnost TIBO-a te traži:

-Da se sukladno odluci Vlade od 03.05.2013.g. i Ugovoru o prijenosu vlasničkog udjela od 27.06.2013. pronađe rješenje za isplatu zaostalih plaća, premošćivanje likvidnosti društva, financiranje proizvodnje te rješavanje pitanja zemljišta.

-Da se hitno održi sastanak u CERP-u ili DUDI-u kako bi se kroz širu raspravu dobilo rješenje za privatizaciju društva koja će jamčiti opstanak radnih mjesta, opstojnost društva  i nastavak djelatnosti uz potrebno restrukturiranje.

SMH-IS spreman je svim sredstvima braniti ustavno pravo radnika, pravo na rad i plaću!

Stoga ponavljamo, Sindikatu Metalaca borba za radnička prava nisu ˝avanturizam˝ kao što to neki predstavnici sindikata nazivaju, te nikad u svojoj povijesti nećemo pozivati radnike da rade bez plaće.

Samo događanje u štrajku, nakon i na Skupu radnika će možda ući u sindikalne ˝anale˝:

- da je štrajk prekinut bez ispunjenih zahtjeva i bez ikakvih garancija o ispunjavanju,

-da je sva odgovornost prebačena na radnike od kojih je zatraženo da rade bez plaće do ko zna kad, a kad drugi sindikat podrži te radnike i nastoji da se isplate zaostale plaće i da se očuvaju radna mjesta to se nazove ˝avanturizam˝.

SMH-IS nikad nije dijelio radnike na vaše i naše, dok se naprotiv više puta se to može čuti kod predstavnika drugog sindikata, za nas su svi radnici isti s istim pravima, vrata su uvijek svima otvorena.


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija Glasilo 'Metalac' Informacije o aktivnostima Kako uštedjeti kod kupnje? Najnovije izmjene na stranicama