.     Print this page


Novosti

03.07.2015

Sindikat metalaca pozvao Vladu da poštuje obveze: Stanje je alarmantno


Sindikalisti na okupu (Foto: Larissa Smokvina / Radio Rijeka)

Najavili su da će sindikat metalaca u TIBO-u, uz potporu svih 'trećemajskih' članova sindikata, vjerojatno organizirati izlazak radnika TIBO-a na ulice

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) u Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO), u Tvornici motora i dizalica (MID) i Brodogradilištu 3. maj pozvali su u petak Vladu da počne poštivati obveze u tim tvrtkama te su zajednički podržali radnike TIBO-a koji štrajkom traže ispunjenje svojih zahtjeva.

Glavni sindikalni povjerenik u Brodogradilištu 3. maj i zamjenik regionalnog povjerenika SMH-IS Juraj Šoljić podsjetio je da su od privatizacije 3. maja prošle dvije godine, a da su prije toga iz grupacije izdvojena manja društva, kao TIBO i MID, te da su "stavljena u nepovoljniji položaj".

Takva privatizacija je, kaže, provedena, unatoč protivljenju sindikata, samo u 3. maju, dok su ostala brodogradilišta privatizirana u cjelini.

Šoljić je naglasio da je TIBO u teškoj situaciji, s neizvjesnom budućnošću, te da Vlada i Uprava imaju odgovornost i trebaju ispuniti obveze u vezi s preustrojem, sanacijom i privatizacijom. Na odgovornost je pozvao i članove Nadzornog odbora TIBO-a, kao i resorno ministarstvo, napomenuvši da se krši i zakon o neisplati plaća.

Najavio je da će sindikat metalaca u TIBO-u, uz potporu svih 'trećemajskih' članova sindikata, vjerojatno organizirati izlazak radnika TIBO-a na ulice.

Šoljić je podupro i kolege iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji su pokrenuli sadašnji štrajk u TIBO-u te je, govoreći o nenaplećenim potraživanjima tog poduzeća od ukupno oko 5,5 milijuna kuna, kazao da smatra da se dio potraživanja već mogao naplatiti i da TIBO može opstati.

Budući da TIBO već radi za Uljanik, pozvao je vodstvo Uljanika da "napravi računicu" i procijeni može li uzeti TIBO u svoje okrilje i tako sniziti cijenu opreme koju od njega naručuje.

Još je dodao da i radnici Brodogradilišta 3. maj, koje posluje u sastavu Uljanik grupe, očekuju ugovaranje brodova s dodanom vrijednošću, kako bi dobili malo veće plaće te podsjetio kako su platili visoku cijenu privatizacije, a da je broj zaposlenih smanjen za oko 600 ljudi.

"Odradit ćemo svoj posao, ali tražimo da nas kao radnike poštuju", zaključio je Šoljić.

Glavni sindikalni povjerenik SMH-IS u TIBO-u Željko Bilić rekao je da je stanje alarmantno te da je, ako se nastavi sadašnja praksa, moguće i gašenje poduzeća.

Radnici TIBO-a su treći tjedan u štrajku, plaća nema već tri mjeseca, rješenje se ne nazire i, ako se u roku od sedam dana ne riješi pitanje isplate barem jedne plaće, morat ćemo izaći na ulicu, rekao je Bilić.

Glavna sindikalna povjerenica u MID-u Bosiljka Zlojutro istaknula je da su u slučaju MID-a, za koji je pronađen ponuđač, pulski Uljanik, radnici postigli ono za što su se borili.

"Uljanik je preuzeo obveze oko sanacije i stavljanja u pogon, a tvornica je vraćena u sustav, gdje joj je mjesto", kazala je te dodala kako radnici očekuju da se program preustroja napravi u skladu s proizvodnim kadrom, koji bi i u budućnosti radio na istoj lokaciji te da se ugovori dovoljno posla i redovno isplaćuju plaće. Radnici MID-a podupiru radnike TIBO-a i borit će se i za njihov opstanak", zaključila je.

Više na: www.direktno.hr, www.radio.hrt.hr

 


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama