.     Print this page


Novosti

05.02.2013

Ukratko o sastanku u Ministarstvu gospodarstva


Dana 01.veljače 2013.g. u kabinetu Ministra gospodarstva, održan je sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva, HB Jadranbroda, Uprave Uljanika, Uprave BI 3.MAJ i Sindikata. Tema sastanka je bila privatizacija 3.MAJ-a.

Predstavnici ministarstva na čelu s Ministrom Vrdoljakom upoznali su prisutne s tijekom privatizacijskog procesa 3.maja i Odlukama Vlade RH kojima je utvrđeno da će se proces privatizacije BI 3.MAJ d.d. realizirati kupnjom od strane Uljanika d.d., te je svoju namjeru iskazali Pismom namjere koji je Vlada RH prihvatila na sjednici 12. prosinca 2012.g. i da je Uljanik u suradnji s Upravom BI 3.MAJ-a izradio Plan restrukturiranja 3.maja koji je upućen na ocjenu Europskoj Komisiji 21. siječnja 2013.g. te se u skorije vrijeme, dva do tri tjedna nakon usuglašavanja teksta Plana i odobrenja, sredinom ožujka pristupilo definiranju teksta kupoprodajnog ugovora dok se tijekom svibnja očekuje potpis Ugovora o prodaji dionica Uljaniku d.d..

Slika preuzeta s www.smh.hr

Uprava Uljanika d.d. ukratko je upoznala prisutne s namjerama kupovine 3.MAJ-a te u kratkim crtama iznijela tek smjernice iz Plana restrukturiranja iz kojeg je vidljivo da je u odnosu na Plan što su ga ˝Jadranska ulaganja˝ izradila, a otprije znamo da je izmijenjeno: troškovi restrukturiranja, vrijeme restrukturiranja, projekcije bilanci, procjene održivosti i sinergijski učinci tj. sinergija određenih procesa.

Uprava Uljanika d.d. je navela da će u 3.maju ostati cjelovitost tehnološkog procesa gradnje broda, postoji mogućnost sinergije i nadopunjavanja određenih službi, ali detaljnije nije razrađivani taj proces. Navedeno je da su za proces restrukturiranja osigurana sredstva, od sredstava za otpremnine radnika koji će biti proglašenim viškom do potpora za novogradnje koje će se graditi u tom razdoblju, ponovljeno je od strane ministra da će Ministarstvo gospodarstva aktivno sudjelovati u svim procesima restrukturiranja tj. privatizacije kao moderator i kontrolor, dok su predstavnici sindikata je zatražili transparentan odnos te pravovremeno upoznavanje s mjerama restrukturiranja i kupoprodajnim ugovorom. Također je navedeno da će se prije potpisivanja ugovora o prijenosu dionica biti će dogovoren i Socijalni sporazum čije će stavke biti i sastavni dio kupoprodajnog ugovora što je zatraženo od strane sindikata.

U međuvremenu od strane Ministarstva gospodarstva traženo je da se uvaži i zahtjev Sindikata da se za ostala društva (MID, TIBO, UGO i STM) pronađe hitno rješenje u vidu prebacivanja u agenciju Audi-o (Agencija za upravljanje državnom imovinom) kako bi se mogao pronaći novi kupac koji će i ta društva restrukturirati s tim da se osiguraju plaće u narednim mjesecima i otpremnine za višak radnika.

Napomenuto je, da proces restrukturiranja svih društava može biti provedeno jedino kroz punu zaposlenost i da se hitno moraju ugovoriti poslovi koji će jamčiti održivost u svim društvima.

Pitanje otkupa 25% dionica nije niti za jednu stranu sporno, kako je naglašeno od strane sindikata da bi uvjeti trebali biti isti onim uvjetima koje su imali i radnici Uljanika.

Novi sastanak planiran je za kraj veljače, gdje će sindikati znati više o tijeku privatizacije.

U SMH-IS i Sindikatu 3.MAJ smatramo da je zaposlenost osnova opstanka 3.maja te Vas pozivamo da ispunite referendumske listiće kod sindikalnih povjerenika, a s našim sindikalnim aktivnostima po tom pitanju nastavljamo u tjednima koji dolaze.


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama