.     Print this page


Novosti

23.01.2013

Pitaju Metalci: Što će biti s 3.MAJ-em!


Danas 23. siječnja 2013.g. u 3.maju održan je sastanak Uprave BI, direktora 3.MAJ MID-a  i 3.MAJ TIBO-a  s predstavnicima SMH-IS na temu aktualnog stanja i predstojeće privatizacije.

Od strane Uprave BI 3.MAJ d.d. bili su prisutni Edi Kučan, Predsjednik Uprave i Predrag Božanić, Član Uprave, Direktor 3.MAJ Motora i Dizalica d.d., Igor Stanković te Direktor 3.MAJ-a TIBO-a d.d. Marjan Tomić, dok su od strane SMH-IS bili prisutni Dragičević Vedran, Predsjednik SMH-IS, Kužet Branko, Regionalni povjerenik, Šoljić Juraj Predsjednik Koordinacije sindikalnih podružnica u 3.Maj-u, Bučanac Boris Zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika u BI 3.MAJ, Bosiljka Zlojutro Glavna povjerenica u 3.MAJ MID, Šegetin Nenad Glavni povjerenik u 3.MAJ TIBO.

Nakon uvodnog izlaganja sindikalne strane te Uprave 3.maja, razmijenjene su informacije o dosadašnjem procesu i modelu privatizacije 3.maja, kao i aktualnom stanju u kojem se nalaze pojedina društva u Grupi 3.MAJ, nakon što je od strane Ministarstva gospodarstva, Europskoj Komisiji dostavljen Plan restrukturiranja za 3.maj od strane Uljanika d.d..

Na sastanku je zaključeno da se HITNO iznađe rješenje za isplatu plaće za prosinac za društva MID i TIBO, da se HITNO ugovore novi poslovi te zaposle slobodni kapaciteti, ali i da se zatraži dugoročnije rješavanje pitanja nezaposlenosti i isplate plaća u narednom razdoblju što je i najavljeno kao prioritetno pitanje na sljedećem sastanku u Ministarstvu koji je najavljen za idući tjedan.

Također ponovljen je stav SMH-IS o privatizaciji cjelokupnog 3.maja sukladno natječaju i zakonu te je insitirano da se još jednom procjeni mogućnost s Ministarstvom gospodarstva i Vladom RH.

Naglašeno je rješavanje pitanja zaposlenosti, isplate plaća i restrukturiranja na obostranu korist, kako radnika tako i vlasnika tj. RH.

Nakon sastanka s Upravama, održan je sastanak Povjereništava sindikalnih Podružnica BI 3.MAJ d.d., 3.MAJ MID d.d., 3.MAJ TIBO d.d., 3.MAJ Ugostiteljstvo d.o.o. i 3.MAJ STM d.o.o..

Na sastanku su članovi povjereništva izvješteni o razgovorima s Upravama u 3. maju o privatizaciji i restrukturiranju, stanju u Društvima s osnova zaposlenosti, problema isplate plaća te je nakon rasprave zaključeno:

-da sukladno hodogramu Podružnice u Grupi 3.Maj nastavlja u provođenje referenduma- izjašnjavanju radnika - članova o bitnim pitanjima u procesu restrukturiranja, zaposlenosti, radnih mjesta, isplate plaća i participacije u privatizaciji- otkupu dionica,

-da se pitanje vlasništva mora riješiti najkasnije do 02. travnja 2013.g. kako bi se kupoprodajni ugovor mogao potpisati najkasnije do 3.5.2013.g.,

-da se mora osigurati zaposlenost društava i isplata plaće temeljem obaveza iz programa što su usvojeni u EK i temeljem odluka Vlade RH i resornih Ministarstava,

-da se na u idućem tjednu tj. na idućem sastanku u Ministarstvu dobiju odgovori na otvorena pitanja, kao u pogledu zaposlenosti i isplate plaća tako i u pogledu privatizacije i restrukturiranja Grupe 3.MAJ,

-da se hitno inicira održavanje sastanka direktora Tvornica motora koje posluju u sastavu hrvatskih brodogradilišta radi spašavanja te djelatnosti i opstanka radnih mjesta pod pokroviteljstvom HB Jadranbrod i MINGO-a,

-da se poboljšaju uvjeti za domaće brodare kako bismo i nadalje gradili brod domaćeg brodara na domaćem navozu,

Naglašeno je ukoliko se ne ispune osnovi uvjeti koji su sadržani u  izjašnjavanju što ga sprovode Podružnice SMH-IS u 3.maju zajedno s Sindikatom 3.MAJ (HUS) se pristupi pripremi organizaciji sindikalnih akcija sa ciljem rješenja problema radnika 3.maja i isplate plaća.


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama