.     Print this page


Novosti

01.12.2011

Osvrt na zlatno odličje na INOVI 2011


Pružena mi je prilika da u par crtica iznesem svoje dojmove o Međunarodnoj 36. izložbu inovacija INOVA,

koja se održala u Zagrebu,12. studenog 2011., na kojoj je udruga inovatora BI 3.Maj ostvarila sjajne rezultate osvojivši tri odličja.

Za „Kolotur na zateznici", koji je izložen sa moje strane, dodijeljeno mi je zlatno odličje, srebro je pripalo Slađanu Pejiću i Robertu Pužu za izum: „Pneumatski sustav za postavljanje podpovršinskih sidra", dok je bronca pripala predsjedniku udruge inovatora BI 3.Maj, Siniši Križancu za „Svjetleći ruksak".

Prije nego ukratko iznesem svoje dojmove o putu na INOVU zahvaljujem svima na podršci i čestitkama.

Rado bi se osvrnuo na to kako je uopće došla ideja da izradim „Kolotur na zateznici".

Moj primarni interes zapravo je bio olakšati jedan proces rada za koji do sada još nije bilo pronađeno adekvatno rješenje.

Taj problem je poznat toliko dugo koliko i samo brodogradilište 3. Maj. U prilog tome idu i činjenice da su unutar brodogradilišta već barem dva puta pristupilo aktivnom rješavanju tog problema.

Doduše, postoje čak dvije različite koloture koje su odavno dizajnirane da omoguće lakše dizanje maniga.

Kada sam prvi puta u svojoj sredini izrazio želju da izradim kolotur, nisam znao za postojanje već navedenih jer nikad nisam vidio da netko radi sa ijednom od tih kolotura.

Problem je kako mi je bilo rečeno to što nitko ne želi da radi sa njima. Kratak pogled na jednu od tih kolotura bio mi je dovoljan da i ja shvatim zašto nitko ne želi raditi sa tim alatom, jer se radi o neprikladnoj opremi koja ne udovoljava potrebama struke.

To me osnažilo u ideji da se upustim u razmišljanje kako proces rada modernizirati novim alatom. Na umu mi nije bilo nikakvo inoviranje. Moj najjači motiv je bio unaprijediti proces rada koji je svima nama u struci Cjevari - privremene energetike bio fizički izrazito težak i naporan.

U konačnici sam nakon više mjeseci uz pomoć kolege Marka Kljajića došao do rješenja!  „Kolotur na zateznici" pokazao je tako dobre performanse da je praktički postalo nezamislivo raditi bez njega u zadnje dvije godine.

Osobno na dodjelu Zlatne medalje gledam kao potvrdu vrijednosti svojeg doprinosa na unaprjeđenju procesa proizvodnje u našem brodogradilištu 3. Maj, jer je jedino iz tog razloga i dizajniran „Kolotur na zateznici"...

 

Rijeka, 20.11.2011                                          Marin Bašić

 

Ispričavamo se što tek sad objavljujemo tekst kolege Bašića.

Juraj Šoljić


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija Glasilo 'Metalac' Informacije o aktivnostima Kako uštedjeti kod kupnje? Najnovije izmjene na stranicama