.     Print this page


Novosti

20.06.2011

Sad i Kinezi žele kupiti riječko brodogradilište 3. maj- Vjesnik.hr


BRODOGRADNJA Iako je treći krug privatizacije završen

U Rijeku je došao Yu Hong, izvršni potpredsjednik tvrtke Jiangsu Nordic Investment Management Co. koja zastupa kineski investicijski fond, s namjerom da dogovori kupnju 3. maja. Taj fond upravlja s 300 milijardi dolara kineskih rezervi za vanjsku trgovinu

Iako je treći krug privatizacije hrvatskih brodogradilišta odavno zatvoren, a pritom je zanimanje za kupnju 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira pokazala jedino tvrtka Jadranska ulaganja u vlasništvu Danka Končara, sada 3. maj želi kupiti i jedna kineska tvrtka.

Naime, minulog tjedna u Rijeku je došao Kinez Yu Hong, izvršni potpredsjednik tvrtke Jiangsu Nordic Investment Management Co., koja zastupa kineski investicijski fond (China Investment Corporation) s namjerom da dogovori kupnju tog škvera. Spomenuti fond upravlja s 300 milijardi dolara kineskih rezervi za vanjsku trgovinu, a svojedobno je preuzeo i švedski Volvo.

Kineska se tvrtka nije javljala na natječaje za kupnju 3. maja jer smatra da natječajna procedura traje dugo, a oni se uglavnom pojave na kraju te kupe tvrtku koja je prethodno preuzela škver, odnosno neku njima zanimljivu tvrtku

Kako nam je rekao sindikalni vođa u 3. maju Juraj Šoljić, Yu Hong pojasnio je da se kineska strana nije ranije javljala na natječaje za kupnju riječkog brodogradilišta jer smatraju da natječajna procedura traje dugo, a oni uglavnom posluju tako da se pojave na kraju te kupe tvrtku koja je prethodno preuzela škver, odnosno neku njima zanimljivu tvrtku.

Šoljić dodaje da je Yu Hong naglasio da investitore koje zastupa zanima isključivo kupnja 3. maja, a ne i drugih naših škverova. Kinezi ocjenjuju da riječko brodogradilište gradi kvalitetne brodove te da ima dobar stručni kadar koji se može nositi s konkurencijom na svjetskom tržištu. Uz to, prednost je i dobra prometna povezanost riječkog područja sa svijetom. Uz preuzimanje 3. maja, kineski ulagači znatna sredstva namjeravaju uložiti i u Industrijsku zonu na Kukuljanovu te Zrakoplovnu luku na Krku.

Potencijalni kineski vlasnik svjestan je činjenice da u slučaju kupnje 3. maja neće moći upisati vlasništvo nad zemljištem na kojem se škver nalazi s obzirom na to da je riječ o pomorskom dobru. Yu Hong obećao je širenje postojeće brodograđevne djelatnosti, uz ulaganje u tehnološku obnovu, jer je strojni park 3. maja zastario. Na upit čelnika riječkog brodogradilišta zašto taj kineski investitor nije kupio neko od danskih brodogradilišta ponuđenih na prodaju, Yu Hong je odgovorio da im je to bilo preskupo, uključujući i dansku radnu snagu .

Da se 3. maj u poslovanju okreće zemljama izvan Europe, svjedoči i nedavna kupnja 10.000 tona čeličnih limova na Dalekom istoku potrebnih za gradnju brodova, koji bi u Rijeku trebali biti dopremljeni do kraja kolovoza ove godine. To predstavlja znatnu uštedu, jer u Kini tona čelika košta oko 880 dolara, dok je u Europi premašila iznos od 1000 dolara. Inače, u Europi su najveći proizvođači limova za brodogradnju valjaonice u Makedoniji, Slovačkoj i Poljskoj.

Šoljić napominje da radnici 3. maja traže od Vlade da što prije otpočne s tehnološkim i kadrovskim restrukturiranjem toga škvera, kako bi mogli koristiti subvencije i potpore. To riječko brodogradilište ima 2657 zaposlenih, a u idućih pet godina trebalo bi zbrinuti 678 ljudi, od kojih 300 ima prve uvjete za mirovinu. Za razliku od nekih drugih naših brodogradilišta koja su bez posla, 3. maj u knjizi narudžbi ima osam brodova te velike izglede da ugovori gradnju još dva tankera za prijevoz asfalta i dvije teglenice. Uz to, konstruktori tog škvera izradili su oko 20 projekata, a riječ je o raznim tipovima brodova koje nude potencijalnim naručiteljima diljem svijeta.

Damir HERCEG

Objavljeno: 19. 6. 2011. u 16:21 Zadnja izmjena: 19. 6. 2011. u 16:28

Prenosimo s Vjesnik.hr

Cijeli članak možete pronaći na LINK KLIKNI


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama |