.     Print this page


Novosti

10.05.2011

Konferencija za novinare nakon sjednice OHB-a


OHB: Što je s planovima preustroja?

Ako Vlada to ne učini organizirat ćemo sindikalne akcije, najprije u Brodosplitu a zatim u ostalim brodogradilištima, priprijetili su

Članovi Odbora hrvatske brodogradnje, koji okuplja brodograditelje u Sindikatu metalaca Hrvatske (SMH), na konferenciji za novinare zatražili su da im Vlada u roku osam dana objasni što je s planovima preustroja brodogradilišta i što će škverani raditi iduće godine. Ako Vlada to ne učini organizirat ćemo sindikalne akcije, najprije u Brodosplitu a zatim u ostalim brodogradilištima, rekao je predsjednik Odbora i povjerenik SMH-a u riječkom 3. maju Juraj Šoljić .

Rekao je kako se u svim brodogradilištima u primorskim županijama, koja zapošljavaju najmanje 13.000 ljudi, događa "socijalni genocid". Šoljić tvrdi da sve zemlje članice EU imaju neku vrstu subvencija za brodogradnju, jedino ih nema Hrvatska.

Povjerenik SMH-a u Brodosplitu Joško Franić upozorio je kako to brodogradilište nema posla i novih ugovora, u sadašnjim uvjetima ne može funkcionirati, a sve ukazuje na to da se splitski škver vodi u stečaj. Najavio je za slijedeći ponedjeljak odluku o tome što će poduzeti sindikat, a vjerojatno će radnike pozvati na obranu radnih mjesta i industrijske akcije.

Tražimo od Vlade i mjerodavna ministarstva da nam nađu novi posao i osiguraju kvalitetan rad Uprave. Radnici neće dozvoliti da se država "postavi na noge" kroz gašenje industrije, rekao je Franić i zaprijetio kako će radnici Brodosplita, ako treba, "preuzeti škver u svoje ruke i dovesti ga do rentabilnog poslovanja".
Nećemo na koljenima u Europu, istaknuo je Franić i poručio ministru gospodarstva Đuri Popijaču da se "ako ne zna voditi gospodarstvo, vrati u HUP".


Povjerenik SMH-a u Brodotrogiru Slavko Bilota najavio je kako bi i trogirski škver za nekoliko mjeseci mogao ostati bez posla. Brodari nisu spremni graditi brodove u brodogradilištu kojem se ne zna sudbina, pa bi se moglo dogoditi da pregovori s EU završe, odnosno da se 8. poglavlje zatvori, a pitanje preustroja brodogradilišta ne bude riješeno. Povjerenik SMH-a u Brodogradilištu Nauta Lamjana Mario Košta izvijestio je kako je tamo jučer prekinut štrajk jer je račun tvrtke deblokiran, a radnicima su isplaćene plaće za veljaču. Košta tvrdi da je vlasnik, koji je brodogradilište kupio za jednu kunu, prije svega zainteresiran za zemljište, a i vlasnici terena uz brodogradilište također žele njegovo gašenje jer bi im tada zemljište više vrijedilo.

izvor:www.večernji.hr


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija Glasilo 'Metalac' Informacije o aktivnostima Kako uštedjeti kod kupnje? Najnovije izmjene na stranicama