.     Print this page


Novosti

01.08.2010

SSSH šokiran Vladinim postupkom oko zakona o mirovinama


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), šokiran zbog Vladinog jučerašnjeg upućivanja u saborsku proceduru prijedloga izmjena zakona o pravima za vrijeme nezaposlenosti i o mirovinskom osiguranju, predložit će drugim sindikalnim središnjicama da se preustroje i zajednički odupru takvim zakonima.

Najavljujući to na današnjoj konferenciji za novinare v.d. predsjednika SSSH Mladen Novosel naglasio je i da će SSSH zbog takvog, kako kaže, bahatog postupka Vlade koja iznova nije poštivala dogovor sa sindikatima niti prijedloge navednih zakona dala na javnu raspravu, inicirati da sindikati ponovno razmisle o svom sudjelovanju u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Podsjetivši da su samo tjedan dana prije predstavnici Vlade na ponovno okupljenom GSV-u obećali da će sve prijedloga strateških zakona raspraviti na Vijeću i savjetovati se sa sindikatima, Novosel ističe da su sada iz Vlade opet prekršili dogovor čime ponovno postaje upitan rad GSV-a.

Iako su iz SSSH dali svoje primjedbe i prijedloge na predložene izmjene zakona, nijedan nije uvažen, što Novosel smatra vrlo lošim jer nijedan od vladinih prijedloga ne uvažava složenost situacije u kojem žive i rade hrvatski građani.

A ta složenost, kako je kazala povjerenica SSSH za Zagreb Jagoda Milidrag Šmid, nadilazi i stručne i moralne kapacitete ove Vlade čije članove, kao i sve kreatore mirovinskog sustava i javnih politika poziva da oni pokušaju živjeti s današnjim prosječnim mirovinama za 40 godina staža, koja sada iznosi oko 2.800 kuna.

Istaknula je da SSSH zbog niske razine mirovina potpuno neprihvatljivim drži što se izmjenama i dopunama zakona o mirovinskom osiguranju predviđa povećavanje trajnog umanjivanja mirovina zbog ranijeg odlaska u mirovinu s 0,15 po mjesecu ranijeg umirovljenja na 0,34, što za pet godina iznosi 20,4 posto manju mirovinu.

Smatra da je važeća trajna 'penalizacija' od 9 posto sasvim dovoljna, tim više što poslodavci prvenstveno otpuštaju starije radnike, a zapošljavaju mlađe, pri čemu odlazak u prijevremenu mirovinu najčešće nije slobodan izbor radnika.

Što se tiče prijedloga za izjednačavanje dobi za odlazak u starosnu mirovinu žena i muškaraca u prijelaznom razdoblju od 10 godina ističe da je to prekratko razdoblje te SSSH traži da bude barem 20 godina.

Izjednačavanje se, kaže, mora provesti, takva je i presuda Ustavnog suda, ali zar se nije moglo obzirnije razmotriti položaj žena koje imaju dupli teret zbog posla i obitelji, segregirane su na tržištu rada i drugo.

Predloženo daljnje snižavanje naknade za vrijeme nezaposlenosti u SSSH smatraju neprihvatljivim jer će dodatno ugroziti socijalnu sigurnost nezaposlenih i njihovih obitelji.

Izvor: web SSSH


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija Glasilo 'Metalac' Informacije o aktivnostima Kako uštedjeti kod kupnje? Najnovije izmjene na stranicama