.     Print this page


Novosti

30.09.2009

Škverski metalci zaprijetili Vladi: Zakasni li iti jedna plaća, eto socijalnih nemira!


Sindikati su ovih dana uputili niz optužbi na račun Vlade - od toga da pojedini političari imaju svoje privatizacijske pulene, što sudeći po odazivu na natječaj ne stoji, do toga da Vlada svojom nebrigom dodatno ruši brodogradilišta.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, Vedran Dragičević, upitao je danas Vladu zašto se ne poštuje dogovor da će Vlada, kao vlasnik brodogradilišta, do privatizacije osiguravati sredstva za proizvodnju, a iz zarade bi se isplaćivalo plaće:

„Sada je to sve stalo. Ima šest mjeseci da se ništa nije dogodilo u smislu praćenja brodogradilišta. Sada vas pitam - ako je bio dogovor da će se, dok se ne privatizira, pratiti brodogradilišta, zašto se taj dogovor danas ne poštuje. To znači da će oni, koji se budu javili u drugom krugu, kupovati mrtvace."

Sindikalni povjerenik iz riječkog „3. maja", Juraj Šoljić, na tom tragu pita - zašto ministar financija već četiri mjeseca ne potpisuje već odobreni kredit koji bi pokrenuo ovo brodogradilište? Radnike se šalje na čekanje, vraća ih se na posao, pa ih se opet šalje na čekanje:

„Nema se posla. Inače, 3. maj zapošljava oko 2.800 svojih radnika i oko 1.200 kooperanata. Tu je i oko 13.000, što dobavljača, što kooperanata, koji su poslom vezani za 3. maj. Radnici su u takvoj psihozi da je potrebna iskra da se zapale. Ali kada se zapale, ne znam gdje ćemo doći."

Država bi trebala do okončanja privatizacije financijski pratiti brodogradilišta kako bi osigurala njihovu likvidnost i isplate plaća radnicima, rekao je v. d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević na današnjoj konferenciji za novinare.

Dragičević tvrdi da je država prestala s izdavanjem jamstava unatoč dogovoru da će to raditi do završetka privatizacije. Zbog toga, kaže, kasne plaće u brodogradilištima, primjerice u 3. maju koji je po riječima tamošnjeg sindikalnog povjerenika Juraja Šoljića novcem za plaće morao kupiti materijal za gradnju brodova.

Po riječima sindikalnih povjerenika u brodogradilištima, radnici su napeti, nervozni i u neizvjesnosti, a povjerenik u Brodosplitu Joško Franić upozorava Vladu na mogućnost socijalnih nemira 40.000 brodograditelja i zaposlenih u kooperantskim poduzećima, ako izostane samo jedna plaća.

Ne bude li država financijski pratila brodogradilišta, u vjerojatnom drugom krugu njihove privatizacije ponuđači će "kupovati mrtvaca", kaže Dragičević.

Upozorava da neuspjeh drugog kruga znači stečaj brodogradilišta. Ako bi do toga došlo, to bi "bila zadnja odluka Vlade".

Smatra kako bi bilo dobro kad bi drugi krug privatizacije bio raspisan što kasnije a u međuvremenu treba osigurati likvidnost brodogradilišta. U protivnom natječaj treba poništiti.

Sindikalci ne očekuju previše od današnjeg otvaranja ponuda za kupnju brodogradilišta. Po podacima Sindikata metalaca iznijetim na konferenciji, 23 tvrtke otkupile su ponudbenu dokumentaciju, no kratak rok od dva mjeseca nije bio dovoljan za dubinsku analizu pa vjerojatno neće biti ponuda.

U sindikati smatraju da ponuđači kalkuliraju čekajući povoljnije uvjete u drugom krugu.

Sindikalci upozoravaju da još nisu konstituirana povjerenstva za odabir najpovoljnijih ponuda za kupnju brodogradilišta i nije dogovoren način njihova rada.

Nezadovoljni su što nakon odlaska Lea Begovića s mjesta državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva nije određena osoba zadužena za privatizaciju brodogradilišta te predlažu da se unutar ministarstva uspostavi služba koja bi pratila proces privatizacije. (Slobodna)


Prethodna stranica: Sitemap
Slijedeća stranica: Galerija fotografija


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama