.     Print this page


Početna

13.05.2021

U riječkom 3. maju položena prva kobilica za novi brod u 4 godine, gradi se ultraluksuzni kruzer


Slike SMH-IS 3.MAJ

Prenosimo s www.novilist.hr

Riječ je o visokosofisticiranoj i blizu 170 milijuna eura vrijednoj novogradnji s kojom se u riječkom brodogradilištu konačno prekida razdoblje od duge četiri godine otkad je posljednji put položena kobilica za neki novi brod

U riječkom "3. maju" na navoz je položena kobilica za novi Scenicov polarni kruzer, "Eclipse II". Riječ je o visokosofisticiranoj i blizu 170 milijuna eura vrijednoj novogradnji s kojom se u riječkom brodogradilištu konačno prekida razdoblje od duge četiri godine otkad je posljednji put položena kobilica za neki novi brod.

Ovu novogradnju zajedno će realizirati tvrtka MKM Yachts, podružnica australske Scenic grupe u Hrvatskoj i "3. maj" kao podugovaratelj koji će graditi djelomično opremljeni trup. Najveći značaj ovog projekta leži u njegovu potencijalu s obzirom na najave prema kojima bi se trebalo raditi o početku serije takvih luksuznih brodova za polarna krstarenja koje Scenic grupa i njezin vlasnik Glen Moroney planira izgraditi u riječkom brodogradilištu.

Vrijednost cijelog tog projekta penje se na čak 860 milijuna eura, a u toj je otvorenoj mogućnosti prošlog ljeta između "3. maja" i Scenicove tvrtke u Hrvatskoj, MKM Yachts, potpisan ugovor o desetogodišnjoj poslovnoj suradnji i potkoncesiji.

Vladina jamstva

Novi ultraluksuzni brod za polarna krstarenja bit će sestrinski brod i usavršenija verzija prvog Scenicovog oceanskog kruzera, "Scenic Eclipsea", koji je izgrađen u pulskom brodogradilištu 2019. godine i na vezu u riječkoj luci čeka smirivanje situacije s korona-pandemijom u svijetu i ponovno oživljavanje kruzing tržišta.

Na svečanosti polaganja kobilice u "3. maju", u pratnji ministara mora i gospodarstva Olega Butkovića i Tomislava Ćorića, bio je i premijer Andrej Plenković koji je, između ostalog, istaknuo da će Vlada nastaviti biti i prijatelj i partner u ovom projektu, sa svim mehanizmima nadzora.

Podsjetio je kako je Vlada dala punu podršku izgradnji pet luksuznih kruzera kroz partnerstvo tvrtke MKM Yachts i riječkog brodogradilišta.

- Nakon stvaranja preduvjeta za ponovno pokretanje proizvodnje i završetak tri započeta broda u "3. maju", zbog povjerenja u vodstvo ovog brodogradilišta, njegove radnike, ali i kreativnost i poslovnu viziju Scenica, učinili smo i korak dalje prema gradnji novih, složenih brodova u riječkom brodogradilištu, podsjetio je Plenković te dodao da je gradnja novog kruzera rezultat zajedničkih napora i početak nove faze rada u "3. maju".

Nakon izdavanja državnih jamstava za pokretanje proizvodnje, kao i za završetak tri započeta broda, od kojih su trećemajci prvi završili i isporučili kanadskom brodaru lani u rujnu, Vlada se državnim jamstvima uključila i u projekt izgradnje polarnog kruzera.

Za kreditnu liniju u iznosu od 100 milijuna eura kojom će se graditi "Eclipse II", Vlada je jamstvima pokrila 80 posto tog iznosa, što je u skladu s pravilima Europske unije, dok ostatak kredita, kao i preostali dio do 166 milijuna eura, koliko će koštati ovaj kruzer u izgradnji, osigurava MKM Yachts odnosno Scenic grupa.

Jedinstveni proizvod

Govoreći o prvom izgrađenom polarnom kruzeru "Scenic Eclipse", premijer Plenković je istaknuo da je taj kruzer postao jedinstveni hrvatski proizvod vrhunske kvalitete, kao i dokaz da je hrvatska brodogradnja i dalje prepoznata na tržištu i da je spremna graditi zahtjevne i sofisticirane brodove.

- Vjerujem da će kroz ovaj i druge projekte teško razdoblje i kriza u brodograđevnom sektoru biti iza nas te da će se još jednom dokazati kakvi se kvalitetni brodovi grade u "3. maju", poručio je Plenković okupljenim trećemajcima i uzvanicima.

Dodao je i kako je Vlada kod donošenja odluke o pomoći riječkom brodogradilištu vodila računa o simbolici i važnosti koju "3. maj" ima za Rijeku i cijelu regiju, o interesima radnika, kao i svih onih malih poduzetnika čije je poslovanje vezano uz brodogradilište.

Više na www.novilist.hr - KLIKNI LINKSlijedeća stranica: O nama


Početna | O nama | Kontakt | Sindikalni krediti | Sindikalne pogodnosti | Linkovi | Prava radnika | Pristupnica | Dokumenti | Pregled novosti | Sitemap | Galerija fotografija | Glasilo 'Metalac' | Informacije o aktivnostima | Kako uštedjeti kod kupnje? | Najnovije izmjene na stranicama